top of page
  • Foto van schrijverSteven de Joode

Van masturberen word je doof

Bijgewerkt op: 27 apr. 2020


De Amsterdamse firma Godefroy & Co. was gevestigd in de Warmoesstraat 129. Het bedrijf was gespecialiseerd in de productie van banden die gebruikt werden om hernia's te genezen. In een uiterst zeldzame prospectus uit ca. 1825 zijn enkele van die banden afgebeeld. In de tekst gaat het bedrijf uitvoerig in op de oorzaken en de bestrijding van hernia's. Op de laatste twee pagina's wordt bovendien nog een ander hulpmiddel gepresenteerd, een zogeheten "Verzekerings-corset, tegen de zelfbevlekking of onanismus", bedoeld voor scholieren. Alvorens het instrument te beschrijven, worden vrij uitvoerig de rampzalige gevolgen van de zelfbevlekking geschilderd:

"Loomheid en Vermagering, Vaal ingevalle Gelaat, zwakke, betrokke, holle, roode, druipende Ogen, stinkende Adem, Uittering, Smarten in alle Deelen, Beving, Stuip- en Kramptrekkingen, Vallende Ziekte, pijn in de Hartkuil en onder de korte Ribben, Benaauwdheden en Brakingen, Zwakheid in de Lendenen, Vermoeidheid, Heesheid, doffe Stem, zelf verlies van Spraak, onvermogen om het Water te houden, Duizeling, Doofheid, Slaapziekte en ongeruste Slaap, Hartkloppingen, de Takken, Bloedspuwing en Longziekte, en alle mogelijke Kwalen, somwijlen een schielijke doch meestentijds een langzame ellendige dood."

Het korset zat dusdanig strak om het boven- en onderlijf dat het onmogelijk was de geslachtsdelen aan te raken, waarbij handen en benen vrij bleven. De prospectus laat onvermeld hoe de drager mét korset zijn behoefte kon doen.

 

Godefroy & Co. Prospectus, of Beschrijving van de elastieke mechanieke lies-, dij- en navel-breukbanden, zonder riemen [...] gefabriceerd door de h.h. Salmon, Ody, Hart en co. te Londen [...]. [Amsterdam], [ca. 1825]. 8vo. 32 pp. Met een houtsnede.

157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page