top of page
Foto van schrijverSteven de Joode

Boeken verzamelen: 10 tips voor beginners


Muzikant Thomas Lauderdale in zijn eclectische bibliotheek. Foto: Lincoln Barbour.
Muzikant Thomas Lauderdale in zijn eclectische bibliotheek. Foto: Lincoln Barbour.

Het is waarschijnlijk nog nooit zo makkelijk geweest om een interessante verzameling samen te stellen: het aanbod is gevarieerder dan ooit en veel kun je online kopen. Bovendien is thuis quarantaine een stuk aangenamer als je omringd wordt door interessante objecten. Maar waar begin je? Hieronder volgen enkele tips voor de beginnende verzamelaar.


Laat je niet door conventies beperken; onconventionele #verzamelingen zijn vaak het boeiends. Zo maakte oud-conservator Bert Sliggers jarenlang jacht op uiterst zeldzaam geworden pornoboekjes die vroeger onder de toonbank verkocht werden, drukwerk dat in instituten vaak ontbreekt.


Laat je niet ontmoedigen door de prijzen van bekende topstukken. Je hoeft niet rijk te zijn om een interessante verzameling aan te leggen. Vorig jaar won de 28-jarige Emily Forster met haar verzameling 'fan-made comics' een aanmoedigingsprijs. Haar bijzondere verzameling bestaat uit door liefhebbers in elkaar geknutselde comics die zij voor weinig (of geen) geld verwerft.


Koop geen incomplete boeken of boeken in (zeer) slechte staat: hier krijg je bijna altijd spijt van. Richt je op kwaliteit en niet op kwantiteit.


Zorg ervoor dat jouw collectie samenhang heeft en een verhaal vertelt. "Natuurlijk kan iedereen een berg boeken in één ruimte samenbrengen maar de echte waarde ontstaat wanneer de boeken deel gaan uitmaken van een thematisch en systematisch opgebouwde collectie", aldus Carl Haarnack. Carl verzamelt boeken en prenten over de geschiedenis van Suriname. Een belangrijk zwaartepunt van zijn collectie is de emancipatie van de slavenbevolking, een onderwerp dat mede dankzij Carls verzameling langzamerhand onderdeel wordt van ons collectieve geheugen.


Mocht dit in de toekomst weer kunnen, bezoek dan beurzen en bouw relaties op met handelaren: zij weten wat er te koop is en kunnen je adviseren.


Lees de voor jouw verzamelgebied relevante naslagwerken. Verdiep je in boekgeschiedenis en leer hoe boeken gemaakt werden. Leer illustratietechnieken als gravure, ets, houtsnede en lithografie onderscheiden. Bekijk zoveel mogelijk boeken en train je ogen: zo leer je druk- en bindtechnieken snel herkennen.


Veel verzamelaars zijn (oudere) mannen. Laat je hierdoor als (jonge) vrouw niet afschrikken: ook vrouwen verzamelen. Ik noemde hierboven Emily Forster al, een ander goed voorbeeld is Lisa Unger Baskin. Over een periode van 45 jaar stelde zij een zeer belangrijke verzameling samen over de geschiedenis van werkende vrouwen. Over haar verzameling zegt ze zelf: "The unifying thread is that women have always been productive and working people and this history essentially has been hidden." Met andere woorden: 'lean in'!


Laat je niet voor de gek houden en koop bij betrouwbare handelaren. Online is er heel veel te koop, maar als je niet goed oplet, kun je bedrogen uitkomen. Als je iets koopt, controleer dan zo snel mogelijk of het boek compleet is en of er geen prenten uit verwijderd zijn.

Abonneer je op nieuwsbrieven van antiquaren en interessante blogs: zo kom je in aanraking met materiaal waarvan je niet wist dat je het wilde hebben. En niet alleen 'fitgirls' met een 'Brazilian butt lift' zijn actief op social media. Steeds meer (buitenlandse) antiquariaten hebben een Instagram account. Abonneer je op interessante hashtags en laat je verrassen.


Wil je je kennis van boekgeschiedenis verdiepen en wil je dat niet alleen doen? Dan is de Summer school History of the Book van de Universiteit van Amsterdam wellicht iets voor jou. Enthousiaste experts leren je daar alles over boekgeschiedenis, druktechnieken, vormgeving, conservering, etc.


Heb je zelf een interessante verzameling? Laat een reactie achter!


861 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page