top of page
  • Foto van schrijverSteven de Joode

Een verzameling krokodillen, nierstenen, criminelen en een travestiet

Bijgewerkt op: 3 mrt.


Zeer grote zwarte leren schoen, gedragen door de Reus van Lekkerkerk
Zeer grote zwarte leren schoen, gedragen door de Reus van Lekkerkerk

Onlangs verwierf ik de catalogus van een Rotterdamse rariteitenkabinet: Catalogus ofte Naamlyst der voornaamste zaken, dewelke op de Anatomie-Kamer der Stadt Rotterdam te zien zyn (Rotterdam, 1740). Verdeeld over diverse kamers en kasten beschrijft de catalogus niet minder dan 573 objecten. De collectie bevatte mineralen, krokodillen, de penis van een walvis, haaien, menselijke lichaamsdelen, zwaardvissen, schildpadden, de niersteen die Jan Jansz. de Doot uit zijn eigen lichaam sneed, de lichamen van geëxecuteerde criminelen, Siamese tweelingen, doodgeboren kinderen, een schoen van de Reus van Lekkerkerk (Gerrit Bastiaansz de Hals, 1620-1668), etc.


Een van de meest intrigerende objecten uit de collectie was het lichaam van Aal de Dragonder. Aal was een soldaat (een dragonder) die ergens vóór 1710 bij een vechtpartij werd doodgestoken. Na haar dood werd ontdekt dat zij een vrouw in mannenkleren was. Haar lichaam werd gedoneerd aan de Rotterdamse anatomiekamer. Daar werd zij in twee delen tentoongesteld: haar huid en geraamte werden apart geprepareerd. Op pagina vijf, nummer 22, beschrijft de catalogus haar opgezette huid: "Aal de Dragonder, staande in 't Vel"; en op pagina 17, nummer 34, "Het geraamte van Aal de Dragonder, zittende op het voorn. Paard, met een Mes in de Handt".


De verzameling viel in 1828 uiteen. Wat er met het lichaam van Aal is gebeurd, blijft onduidelijk. Andere objecten uit de anatomiekamer zijn tegenwoordig te vinden in openbare collecties. Zo bezit het Museum Rotterdam de schoen van de Reus van Lekkerkerk.193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page