top of page
  • Foto van schrijverSteven de Joode

Siamese tweeling treedt op in Nederland en België

Bijgewerkt op: 25 mei 2020


Amerikaanse circussen zoals Barnum & Bailey "The Greatest Show on Earth" hadden vaak een aparte tent, de 'sideshow', waarin 'freaks' optraden: menselijke abnormaliteiten zoals Siamese tweelingen, extreem dikke of extreem dunne mensen, reuzen en dwergen, mensen met extreme haargroei, albino's, hermafrodieten, mensen met drie benen of juist geen benen, etc. Na een optreden boden #freaks vaak objecten of portretfoto's met een korte biografie te koop aan, de zogeheten 'pitch card'. Hierboven afgebeeld is zo'n pitch card. De geportretteerden zijn de Chinese broers Liou-Tang-Sen en Liou-Seng-Sen, die door een weefselband met elkaar verbonden waren.


De broers werden geboren op 2 januari 1887. Op twaalfjarige leeftijd vertrokken zij met hun vader naar Engeland, om zich te voegen bij het beroemde Barnum & Bailey #circus. Met het circus traden ze op in Engeland en vanaf 1901 in Europa. Het circus toerde door Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en Nederland, om te overwinteren in Parijs (zie hier voor de officiële Nederlandse gids van het circus). Het jaar daarop werden diverse Franse steden aangedaan en in 1903 keerde het circus terug naar Amerika. Daar lijken de broers zelfstandig te hebben opgetreden. Vanwege de Amerikaanse 'Chinese Exclusion Act', die de immigratie van Chinese arbeiders verbood, presenteerde de broers zich echter als 'Corean twins'.


De optredens van het duo waren erg populair, getuige een recensie van The Boston Globe van 24 februari 1903. Op een optreden in Austin & Stone's waren volgens de krant "hundreds of visitors" afgekomen, die bevredigd huiswaarts keerden, "satisfied that the Corean twin brothers, Liao-Toun-Chen and Liao-Sien-Ne-Chen [...] eclipse as a human wonder the famous Siamese twins" (bedoeld zijn waarschijnlijk de bekende broers Chang & Eng).


De hierboven afgebeelde pitch card, mogelijk een proefdruk, werd ongetwijfeld geproduceerd voor optredens in Nederland of België. Getuige de twee biljetten hieronder was de pitch card te koop voor 10 cent.


Hier vind je meer informatie over Les jumeaux Chinois célèbres.


91 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page