top of page
  • Foto van schrijverSteven de Joode

Boeken als kunst: de Gert Jan Hemmink collectie onder de hamer

Bijgewerkt op: 21 apr.Als vijftienjarige las Gert Jan Hemmink (Amersfoort 1947) het verhaal Een overtreding van Hugo Claus. Vervolgens wilde hij álles van Claus lezen, maar in de plaatselijke bibliotheek en boekhandel was teleurstellend weinig te vinden. Hemmink zocht daarom contact met Claus zelf. Dit was het begin van zijn Hugo Clauscollectie. Daarnaast verzamelde hij werk van o.a. Louis Paul Boon, W.F. Hermans en de Cobragroep. In 1984 richtte hij bovendien de bibliofiele uitgeverij AMO op, waarmee hij een imposant fonds wist op te bouwen.


Interessant is dat Hemmink in 1989 in een artikel in Ons erfdeel al constateerde dat er onder verzamelaars een verminderde interesse bestond voor eerste drukken van Nederlandse en Vlaamse auteurs: de aandacht was verschoven van het normale naar het bijzondere en bibliofiele boek.


Daarbij kun je denken aan boeken waarbij een auteur en een kunstenaar nauw samenwerken, of boeken met bijzondere opdrachten van de auteur. Die ontwikkeling heeft duidelijk doorgezet, en wordt weerspiegeld in de verzamelingen die Hemmink in de loop der jaren aanlegde (en met schijnbaar gemak ook weer van de hand deed).


Zo kwamen in 2010, 2011 en 2018 bij Adams Amsterdam Auctions al grote delen van zijn collectie onder de hamer, waaronder indrukwekkende verzamelingen rondom Hugo Claus, Joost Veerkamp, en COBRA. Op een wat bescheidener selectie van 35 kavels, veelal boeken met originele grafiek in beperkte oplagen, kan vanaf vandaag via Catawiki geboden worden.Het topstuk van de veiling is Geplette gedaanten (1992), een samenwerking tussen Hugo Claus en Reinhoud, uitgegeven door AMO. Dit exemplaar is nummer VIII (van X). Het bevat 10 gedichten van Claus, en 10 genummerde en gesigneerde kleuretsen van Reinhoud. Daarnaast heeft deze set een bijpassende suite van 10 etsen in zwart-wit, en een gedicht in handschrift van Claus. Binderij Phoenix verwerkte bovendien een originele etsplaat in de omslagdoos. Vanzelfsprekend is het exemplaar gesigneerd door zowel Claus als Reinhoud.


Daarnaast bevat de veiling onder andere een kavel met 14 handgeschreven brieven van Edgard Tytgat aan Laurent Fierens (1933-1940), twee exemplaren van W.F. Hermans' Relikwieën en Documenten, beide met een gesigneerde opdracht, een luxe editie met een originele litho van Hugo Claus' Karel Appel Painter, een lot met 6 ansichtkaarten en 2 brieven van Willem Sandberg, het fraaie 'boekblik' van Tom Lanoye met daarin zijn Goddelijk Monster Trilogie uit 2002, een van de gebonden exemplaren van Hugo Claus' Impromptu revisited, dat hij schreef voor Gert Jan Hemminks vijftigste verjaardag, en vele andere pareltjes, waaronder boeken gesigneerd door leden van de Koninklijke familie.


De veiling loopt tot 18 februari, 20:00.


Zie over Hemmink: Piet J. Buijnsters, Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie (Nijmegen 2010), pp. 204-210.
134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page