top of page
  • Foto van schrijverSteven de Joode

18e-eeuwse dreadlocks


In Duitsland ontstond afgelopen maart enige commotie rondom een kapsel. Fridays for Future Hannover had zangeres Ronja Maltzahn uitgenodigd om op te treden tijdens een klimaatdemonstratie. De organisatie trok deze uitnodiging echter in toen bleek dat de (witte) zangeres dreadlocks draagt. Volgens de organisatie is dit een vorm van ‘culturele toe-eigening’: dreadlocks zouden in de VS een verzetssymbool zijn van de zwarte burgerrechtenbeweging.


De organisatie heeft echter over het hoofd gezien dat in Europa dreadlocks al langer voorkomen. De haardracht is al eeuwenlang bekend onder de naam Plica polonica, zo genoemd omdat het kapsel met name in Polen voorkwam. In november 2021 werden op Catawiki enkele delen van het tijdschrift Uitgeleeze natuurkundige verhandelingen geveild. Het eerste deel (uit 1734) beschrijft de “Plica polonica of Poolse haair-vlegt” als volgt:


“Deeze Vlegt is zomtyds over het gantsche hooft uitgestrekt, en zoo breed en lang dat ‘er de schouders mede bedekt worden, en dat ze laag op de rug hangt: waarom zommige gewoon zyn hunne Vlegt in een zakje te draagen. Doorgaans hangt ze met verscheide verwarde lokken of strengen by ‘t hoofd, en zoo styf als touwen in een gestrengelt [...]”.

De auteur noemt de haardracht “zeer leelyk en afschuwelyk om aan te zien” en vergelijkt deze met de kronkelende slangen op het hoofd van Medusa. De begeleidende afbeelding toont de eerste variant, die ook bekend staat als ‘mono-dreadlock’. Het debat in Duitsland had hiermee snel beslecht kunnen worden.


Eerder verschenen in Boekenpost 179.

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page