top of page

Moord op een 15-jarige boekbinders leerling, 1847

  • Foto van schrijver: Steven de Joode
    Steven de Joode
  • 8 jul 2020
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 mrt


Affaire Cécile Combettes. Condamnation du Frère Léotade. Rouen, A. Surville, [1848].

De verdwijning van Cécile Combettes


Op 15 april 1847 moest Cécile Combettes, een 15-jarige boekbindersleerling, enkele boeken afleveren bij de Frères des écoles chrétiennes in Toulouse. Ze werd vergezeld door een jonge collega en haar werkgever, boekbinder Bernard Conte. Cécile keerde nooit meer terug.


De volgende dag werd haar levenloze lichaam met een ingeslagen voorhoofd ontdekt op de begraafplaats van Saint-Aubin, tegenover de woning van de Frères. De politie arresteerde verschillende verdachten, waaronder de boekbinder en frère Léotade (de kloosternaam van Louis Bonafous).


Een verdachte zonder alibi


Alle verdachten bleken een sluitend alibi te hebben, behalve de broeder. Hij werd beschuldigd van verkrachting en moord. Het proces tegen Léotade sleepte zich bijna een jaar voort. Op 4 april 1848 werd hij uiteindelijk door de rechtbank van Toulouse veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Twee jaar later, op 27 januari 1850, stierf Bonafous in de gevangenis.


Twijfels over de schuld van Léotade


Niet iedereen was overtuigd van de schuld van de broeder. Advocaat Jean Cazeneuve was ervan overtuigd dat Léotade onschuldig was. Tussen 1848 en 1856 publiceerde hij diverse pamfletten waarin hij fel zijn mening verkondigde. Cazeneuve trok de onpartijdigheid van de rechter in twijfel en pleitte voor de rehabilitatie van Bonafous. Dit had echter geen effect. Sterker nog, Cazeneuve werd aangeklaagd wegens smaad en veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.


Was de echte moordenaar Jean-Joseph Aspe?


Sommige bronnen wijzen naar Jean-Joseph Aspe, de kok van de Frères, als de mogelijke dader. Volgens overleveringen zou Aspe zijn misdaad hebben bekend aan een priester. Hoewel hij in 1866 werd veroordeeld en naar een strafkolonie werd gestuurd voor een andere misdaad, werd hij nooit aangeklaagd voor de moord op Cécile.


Publieke verontwaardiging en antiklerikale sentimenten


De moord en het daaropvolgende proces veroorzaakten een enorme publieke verontwaardiging in Frankrijk en daarbuiten. Velen geloofden dat de aanklacht tegen de broeder vooral werd gevoed door sterke antiklerikale sentimenten.


Een zeldzaam pamflet over de zaak


Het afgebeelde pamflet moet kort na de veroordeling van de broeder zijn gepubliceerd. Het opent met een levendige beschrijving van de begraafplaats van Saint-Aubin en de verblijven van de Frères des écoles chrétiennes. Vervolgens beschrijft het in detail de misdaad en het proces dat leidde tot de veroordeling van de broeder. Het pamflet sluit af met drie andere nieuwsberichten.


Affaire Cécile Combettes. Condamnation du Frère Léotade. Rouen, A. Surville, [1848].


Comments


bottom of page