top of page
  • Foto van schrijverSteven de Joode

Moord op een 15-jarige boekbinders leerling, 1847


Op 15 april 1847 moest Cécile Combettes, een 15-jarige boekbinders leerling, enkele boeken afleveren bij de Frères des écoles chrétiennes de Toulouse. Ze werd vergezeld door een jonge collega en haar werkgever, boekbinder Bernard Conte. Cécile keerde nooit meer terug. De volgende dag werd haar levenloze lichaam met opengehouwen voorhoofd ontdekt op de begraafplaats van Saint-Aubin, tegenover de woning van de Frères. De politie arresteerde verschillende verdachten, waaronder de boekbinder en frère Léotade (de kloosternaam van Louis Bonafous).


De verdachten bleek echter allemaal een goed alibi te hebben, behalve de broeder, die werd beschuldigd van verkrachting en moord. Het proces tegen Léotade zou zich bijna een jaar voortslepen. Op 4 april 1848, werd hij echter alsnog veroordeeld door de rechtbank van Toulouse tot levenslange dwangarbeid voor de verkrachting en moord op Cécile. Twee jaar later, op 27 januari 1850, stierf Bonafous in de gevangenis. Een advocaat, Jean Cazeneuve, was echter overtuigd van zijn onschuld. Tussen 1848 en 1856 publiceerde hij diverse pamfletten waarin hij ongezouten zijn mening gaf. Cazeneuve trok de onpartijdigheid van de rechter in twijfel en riep op tot rehabilitatie van Bonafous. Zonder effect. Sterker, Cazeneuve werd aangeklaagd wegens smaad en werd tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld.

De echte moordenaar was mogelijk Jean-Joseph Aspe, de kok van de Frères. Volgens sommige bronnen bekende Aspe zijn misdaad aan een priester. En hoewel Aspe naar een strafkolonie werd gestuurd voor een misdaad die hij in 1866 had begaan, werd hij nooit veroordeeld voor de moord op Cécile. De moord en het daaropvolgende proces veroorzaakten een enorme publieke verontwaardiging in Frankrijk en Europa. Velen waren van mening dat de aanklacht van de broeder werd gevoed door sterke antiklerikale sentimenten.


Het hier afgebeelde, zeer zeldzame pamfletje moet net na de veroordeling van de broeder gepubliceerd zijn. Het begint met een nogal pittoreske beschrijving van de begraafplaats van Saint Aubin en de verblijven van de Frères des écoles chrétiennes. Daarna volgen details over de misdaad en het daaropvolgende proces dat tot de veroordeling van de broeder heeft geleid. Het pamflet sluit af met drie andere nieuwsberichten.


84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page